Saturday, October 22, 2011

Beku pengambilan pelajar Afrika

KUALA LUMPUR: “Kalau perlu bekukan pengambilan pelajar Afrika ini, mengapa tidak? Kita perlu letakkan kepentingan negara sebagai keutamaan. Ketika ini, isu kebanjiran pelajar asing khususnya warga Afrika menjadi ancaman kerana ia menyumbang kepada peningkatan kadar jenayah di dalam negara,” kata bekas Naib Canselor Universiti Teknologi Mara (UiTM), Tan Sri Prof Dr Ibrahim Abu Shah.
Menurutnya, isu berkenaan boleh menjejaskan imej Malaysia ketika negara berusaha untuk menjadi hab pendidikan di rantau ini dengan membuka peluang kepada pelajar asing untuk menimba ilmu di institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) seluruh negara. Katanya, beberapa penambahbaikan perlu dilakukan bagi memastikan pelajar asing ke negara ini tidak menimbulkan masalah dan ancaman keselamatan kepada masyarakat supaya suasana pembelajaran berlangsung secara harmoni.

“Sebahagian IPTS hanya mementingkan keuntungan tanpa mengambil kira kesannya kepada negara. Ada pelajar yang masuk tanpa mengambil kira kelayakan minimum dan ia mendorong kepada pelakuan jenayah membabitkan mereka yang semakin menular sekarang ini.
“Kita akui, ada tindakan dan peraturan tegas, tapi jika belum mencukupi, sesuatu perlu difikirkan agar tidak semakin meruncing,” katanya ketika dihubungi Harian Metro semalam.


Beliau diminta mengulas masalah kebanjiran warga Afrika di negara ini yang mengundang pelbagai masalah jenayah selain desakan beberapa pihak agar kerajaan mengambil tindakan drastik untuk mengatasinya. Laporan akhbar sebelum ini menyebut sebahagian besar warga Afrika terbabit dalam jenayah komersial dan narkotik ditahan polis adalah pelajar kolej swasta sehingga mengundang keresahan penduduk setempat.

Sementara itu, Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Jais Abdul Karim berkata, kerajaan perlu mengetatkan peraturan sedia ada termasuk mengambil tindakan tegas kepada pelajar asing bermasalah agar masalah ini dapat diselesaikan.

“Pengajian tinggi sudah menjadi industri yang membawa pendapatan kepada negara. Bagaimanapun, kita perlu mengamalkan undang-undang ketat dan khusus seperti mengenakan bon yang tinggi untuk mereka.

“Dengan cara ini, kita dapat cegah mereka yang ingin berada di negara ini hanya menggunakan pas pelajar sedangkan banyak aktiviti jenayah dilakukan setiap hari,” katanya.

No comments:

Post a Comment